Hur kommer en likvidation påverka mig?

Likvidationer sker varje dag i Sverige. Då det går att likvidera ett bolag i tid så kan det vara en bra sak. Men för vissa så kan avveckling av företag bli mycket besvärligt. Anställda som inte får veta om likvidation i tid kan få svårt att finna nya jobb. Om du är den som har ansvar för avveckling av aktiebolag så måste du tänka på att avvecklingen kan komma att påverka dig även i framtiden.

Kunskap om likvidation

Det är viktigt med kunskap om likvidation. Både för den som ska avveckla bolaget och för den som är anställd. Om du ska lägga ner bolaget så är det viktigt att du sätter dig in i hur en likvidation går till. Kanske inser du att det kommer att bli för komplicerat. Du måste ha tid över för annat och då kan du vända dig till en bolagsservice.

Det finns stora bolag i Sverige som köper företag för att likvidera dem. De är experter på hur likvidationer går till. När du har sålt ditt bolag för snabbavveckling så behöver du inte veta särskilt mycket. I varje fall inte om du har valt ett seriöst bolag som inte luras.

För anställda så behövs det också information om avvecklingen. Om du ska avveckla bolag så bör du se till att hålla ett möte om detta. Om du ser till att informationen når de berörda i god tid så hinner du vara ett stöd då de behöver söka sig vidare.

Laglig avveckling är ett måste

Det går inte att lägga ner ett aktiebolag hur som helst. Man kan ju tro att det bara är att stänga dörrarna och sluta producera. Men det finns tydliga regler för hur det här ska gå till. Om du missar någon detalj så kan det bli till problem. Även om du säljer aktiebolag för avveckling så kommer du att ha ansvaret för skatt som inte betalas in och liknande.

Med tanke på detta så är det verkligen viktigt att du förstår hur en likvidation ska gå till och att du inser ansvaret. Om du inte har tid och inte vill lära dig alla regler så kan det vara klokt att sälja till folk som är proffs på området. De kommer inte att missa inbetalningar och annat som kan bli bekymmersamt för dig längre fram.

Om du är anställd

Om du är anställd så kan det kännas svårt att acceptera att din arbetsplats snart är borta. Det är inte kul med nedläggningar och du oroar dig kanske för hur du ska få jobb inom samma bransch. Men om du får veta i god tid så kan du ju söka om jobb utan att tala om att företaget du jobbar på kommer att lägga ner. Det kan vara en fördel.

När ditt jobb kommer att försvinna så kanske det också är dags att fundera lite på vad du vill göra med framtiden. Kanske är detta en möjlighet för utveckling och en ny väg. Det är obehagligt att tänka sig att livet kommer att förändras stort. Men för många så kan nedläggningen av ett företag innebära en bättre framtid.

Kanske kan du ta din know how och bygga en egen verksamhet. Om du är en drivande kraft på företaget så finns det ju goda möjligheter för att du kan lyckas på egen hand. Eller så kan du se på möjligheter att starta en firma med andra från samma företag. Tillsammans kan ni skapa en ny tillvaro.

Ryktet får alltid betydelse

Oavsett om du är anställd eller äger företaget som ska likvideras så är det viktigt att tänka på ryktet. Att smutskasta ett företagsnamn är sällan klokt. Inte ens som anställd. Om du har jobbat på ett företag med gott rykte så kan det ge viktiga fördelar. För dig som lägger ner så är det förstås så att en likvidation kan följas av nya starter. Då är det verkligen bra om ditt rykte fortsatt är gott.