Kategoriarkiv: Industri

Skador som kan undvikas med en dagvattenkassett

Vatten kan ses som ett nödvändigt ont när det kommer för mycket på en gång. Vi kan ju inte leva utan nederbörden men samtidigt måste vi styra upp den. Ett sätt att motverka problem med översvämningar är att installera en dagvattenkassett i marken.

Inom industrin så kan det finnas stora system av dagvattenkassetter under marken. Där vill man verkligen inte få problem med de skador som kan uppstå när stora vattenmassor hamnar precis var som helst.

Men vilka problem kan det handla om? Vi ska ta en titt på några vanliga faror med översvämningar till följd av kraftig nederbörd.

5 saker en dagvattenkassett kan motverka:

 1. Översvämning av byggnader. Att inte kunna ta sig in eller ut ur en byggnad är ju en katastrof. Detta oavsett om det rör sig om flera meter vatten eller om pölar som sätter automatiska dörrar ur spel. Med en dagvattenkassett och system med dagvattenmagasin och filter så går det att mota bort vattnet innan man ens kommer nära en översvämning.
 2. Maskiner kan skadas. När maskiner och verktyg utsätts för vatten så finns det risk för att de skadas. Särskilt där man jobbar med elektricitet. Om en översvämning inte motverkas så kan alltså hela produktionen sättas ur spel och det är ett stort problem för många! Dessutom blir det ju stora efterföljande kostnader då man måste köpa in nya redskap och maskiner.
 3. Erosion. Erosionen som kan uppstå till följd av en översvämning är verkligen farlig. Det här är något som kan ske där det finns vägar och trottoarer såväl som i industriområden och ute i naturen. Om grunder luckras upp och inte längre ger det stöd vi räknar med så är det verkligen ett problem som kan innebära livsfara.
 4. Förgiftning. Regnvatten är kanske rent då det faller från himlen. Men när det sedan rinner av från vägar så tar det med sig en massa smuts och gifter. Dessa gifter kan hamna i vår natur och sedan hos oss. Med en dagvattenkassett som är kopplad till filter kan vi undvika att förgifta vår natur och dessutom göra det lättare för reningsverk att klara av trycket under regnoväder.
 5. Förstörelse av lager. Ett lager som översvämmas blir en dyr historia. Om det inte finns dagvattenkassetter och system för att få bort vattnet så kan detta ske. När material och produkter förstörs så kan det kosta företag väldigt mycket. Det är bra mycket billigare att förbereda med smarta dagvattensystem i marken.

För att undvika den här typen av skador och problem är det väldigt viktigt att industriområden såväl som kommersiella zoner förses med lösningar för uppsamling av dagvatten. Idag kan detta göras på ett enkelt sätt med lättviktiga system som inte måste grävas ner alltför djupt i marken.

Vad klarar en bra gipsvagn?

Det går att flytta på riktigt tunga saker för hand med hjälp av en gipsvagn som är utformad för enkel användning. På lager och inom industri kan man ha stor nytta av en transportvagn med rätt egenskaper. Men vad för egenskaper handlar det om och hur ska gipsvagnen se ut för att ge det allra bästa stödet?

En gipsvagn ska klara tyngden

Till att börja med måste en gipsvagn vara gjord för den tyngd som den kommer att lastas med. Det är inte ovanligt att behöva flytta på saker som väger 1000 kg och mer. Då måste gipsvagnen ha en konstruktion som klarar detta.

Dels handlar det om att vagnen inte ska säcka ihop under sin tyngd och dels är det förstås så att det inte får finnas risk för att vagnen tippar eller välter när last rör lite på sig. De bästa transportvagnarna för gips och andra material är gjorda av stål.

Enkel styrning är viktigt

För att kunna styra på ett enkelt sätt är det en fördel om en gipsvagn har fyrhjulsstyrning. Det betyder i grund och botten att det går att svänga på samtliga hjul. Det här kan få stor betydelse då vagnen ska manövreras på ett lager där det inte finns så mycket golvyta.

Det bör gå att lasta och sedan snurra vagnen i rätt riktning. Enkel styrning gör det ju också möjligt att rada upp vagnen för pålastning och avlastning på ett perfekt sätt. Detta trots att det hela sker för hand.

Enkel hantering är en fördel

I och med att en gipsvagn kommer att hanteras manuellt bör den vara enkel att dra, putta och svänga. En god svängradie är viktigt men också att det går att bromsa snabbt. Helst ska bromsen med en enkel tryckning på dragstång.

Den som manövrerar vagnen måste uppleva att det är lätt att stanna och rulla på den. Det får inte bli så att man måste använda muskelkraft för att flytta på gipsskivor med gipsvagnen. Då gör den ingen större nytta.

Hjul som håller länge

Hjulen är också en viktig del av en gipsvagn. För att transportvagnen ska hålla och vara enkel att använda krävs det massiva hjul. De bör vara väl anpassade till sin uppgift och ska inte lätt punkteras. Om det går att få transportvagn med punkteringsfria hjul kan det vara en stor fördel.

Rätt storlek på lastyta

Sist men inte minst är det förstås viktigt att en gipsvagn har en lastyta som väl stämmer överens med de behov som finns. Det kan vara av intresse att se på lite olika modeller och att försöka matcha vagnen med de varor som normalt sett ska transporteras på den.

Olika beteckningar på polymer plaster

Vad är det för plast i förpackningen? Är det plast så är det polymer och polymer kan förekomma i olika former beroende på den process som använts för att framställa materialet. Idag använder vi oss av plaster precis överallt och de har olika beteckningar som vi ska gå igenom här.

PP polymer är polypropylen

Det här är en otroligt vanligt förkommande variant av polymer. Den används inom industri, inom motor och transport såväl som i våra hem. När du tar på dig en tröja kan det vara så att hela plagget är av PP. Vi tycker också om att röra vid PP-material så det kan vara så att vi inreder med mattor av PP.

PP är fördelaktigt på så vis att det känns mjukt mot huden. Det går att färga och dessutom är det inte svårt att hålla PP rent vilket är ett måste till exempel med kläder gjorda av detta plastmaterial.

Livsmedelspåsar av LDPE

Det finns en form av polyeten som har låg densitet och som har beteckningen LDPE. Det här är den form av plast som används i livsmedelspåsar. De är mjuka men ändå sega nog för att vi ska kunna ta med oss varor hem från butiken utan att påsen går sönder. Dessa påsar kan om de sorteras på rätt sätt återvinnas.

HDPE är polyeten med hög densitet

Det finns också polymer med hög densitet som går under beteckningen HDPE och som används för flera saker. Leksaker är ofta gjorda av denna typ av plast men den kan också passa för plastflaskor som inte ska användas för livsmedel som till exempel flaskorna som du kan köpa tvättmedel i.

Skumleksaker av PS

Beteckningen PS står för polystyren och används ofta till leksaker. Det här är en form av plastskum och därmed kan vi också se denna typ av polymer i andra sammanhang där man vill få den mjuka fylligheten som materialet erbjuder.

PVC plast

En annan form av polymer är PVC som kan användas för olika föremål som till exempel trallar såväl som för att skydda rörledningar. PVC kan också kallas för poly eller för vinylklorid. Men det finns fler typer av poly-plaster.

PVAc för färger och lim

Det här är också en form av polymer som går under namnet poly och som används i lim såväl som i färger. Ett annat namn för denna variant är vinylacetat.

Neopren för våtdräkter

När du vill surfa torrt kan du dra på dig en dräkt av polykloropren som är samma sak som neopren. Det här är en form av polymer som ger ett mycket gott skydd både mot vatten och kyla samtidigt som materialet är enkelt att stretcha för perfekt passform.

PTFE i dina stekpannor

Har du teflonpannor i köket? Då har du sett beteckningen PTFE som också är en form av polymer. Den kan också kallas för polytetrafluoroeten. Utöver att den här formen polymer fungerar fint i kokkärl kan den förekomma i isolering för elektricitet.

Plexiglas är också en form av poly

En annan form av poly är PMMA, lucite eller plexiglas. Det här är en form av plast som kan användas i fönster och i skyddsvisir. Denna plast kallas också för metylmetakrylat.

Plastinject räddar Sverige från översvämningar

Riktigt regniga dagar är för många opraktiska då det är svårt att vistas utomhus som vanligt. Men få tänker tanken att mycket regn skulle kunna leda till stora problem med översvämningar. Det beror på att vi på många håll i Sverige kliver omkring på de smarta system som Plastinject har grävt ner under marken.

Plastinject ser till att dagvattnet rinner undan

Det blir problem om dagvatten inte skickas i rätt riktning. Då vi bygger vägar, hus och parkeringar är det inte säkert att de kommer att hålla sig torra utan någon som helst insats i detta syfte. Plastinject har länge jobbat med smarta dagvattensystem som kan grävas ner under mark på ett effektivt sätt.

Det här är fördröjningssystem som inte bara dirigerar om de vattenflöden som samlas upp från ytan. De kan också rengöra vattnet med filter och då gör vi naturen en stor tjänst. Det här är verkligen revolutionerande och en god anledning till att låta Plastinject fortsätta sina installationer på så många platser som möjligt.

Kommuner drar nytta av hydrofilter

När kommuner ska jobba med vattenavledning passar de på att se på lösningar som dessutom håller vattnet rent. De hydrofilter som Plastinject erbjuder har väckt en hel del uppmärksamhet. De fungerar nämligen på ett effektivt sätt.

Systemen som Plastinject jobbar med är dessutom mycket lättviktiga. Det rör sig om plastmaterial som är enkla att hantera. Plast är ju en industri som är väl etablerad i Sverige vilket ger oss smarta lokala lösningar för utveckling och uppdatering av dagvattensystemen.

Fördelarna med fördröjningsmagasin av plast

Utöver att det är lätt att hantera och installera fördröjningsmagasin och dagvattenkassetter av plast är det här också system som är enkla att bygga på. När naturen förändras och det krävs mer kraft under marken är det inte svårt att ta hand om.

Det krävs inte särskilt mycket djup för att installera ett system med Plastinjects dagvattenmagasin. Det gör det också enkelt att komma åt när det krävs uppdateringar. Med en standarddesign kan man snabbt ta fram nya delar som går att bygga på med. På samma sätt är det inte svårt att byta ut delar i systemet.

Plast-systemen är också snälla mot naturen. Det läcker inte ut gifter och magasinen som läggs ner under marken håller länge. Det här är väldigt viktigt för kommuner som vill satsa på långsiktiga lösningar som det går att lita på.

Inga stora pölar på parkeringar

Även om vi kan tycka att det inte spelar så stor roll om det blir lite vått är det förstås stor skillnad mellan lite pölar och stora översvämningar. Om det går att nå köpcentret med bilen är det ju inte roligt att kliva ut rätt ner i en enorm vattenpöl.

Det här slipper vi tack och lov då Plastinject har varit på plats och förberett med kompletta system under parkeringen som säkrar att allt regnvatten förs vidare till säkra platser!

Bearbetning av 254smo kräver mer

Det kostar mer att jobba med 254 SMO stål men det kan vara värt att investera i detta material som har så fina egenskaper. När det krävs ett starkt korrosionsmotstånd kan bearbetning av 254smo bli den enda vägen. Då gäller det att få hjälpen från erfarna händer och med maskiner och verktyg som klarar av det tuffa jobbet.

Beabetning av 254smo för många industrier

Rostfritt stål som klarar mer än rostfritt stål behövs inom många olika industrier. Man talar ofta om att det här är materialet som krävs då stålen ska installeras under vatten. Detta särskilt i saltvattenmiljöer. Men det finns många fler användningsområden.

254smo rostfritt stål används inom:

 • Oljeindustrin – Här behövs materialet till exempel då man ska bygga höga oljedestilleringskolumner.
 • Gasindustrin – Materialet behövs i processer där man får bort svavel.
 • Bensinindustrin – För att kunna tillverka bensin krävs det starkt rostfritt stål för delar som ingår i produktionsprocesserna.
 • Livsmedelsindustrin – Ketchup, senap och majonnäs hanteras bäst med 254 SMO stål som inte kommer att rosta av kombinationen av ättika och salt.
 • Kemiindustrin – Utrustning som ska användas för olika kemiska processer bör vara gjord av detta material.
 • Pappersindustrin – Utrustning som är till för att bleka papper mår bra av att vara gjord av detta rostfria stål som klara mycket mer.

Höga temperaturer krävs

När det ska till bearbetning av 254smo med hetta är det mycket höga temperaturer som gäller. Det gäller att nå omkring 1000 grader för att det överhuvudtaget ska fungera. Men samtidigt får man inte överskrida hetta på omkring 1150 grader. Om det sker kan materialet skadas på så vis att det inte blir lika lätt att jobba med.

Svetsa i 254 SMO stål

Det är svårt att svetsa direkt i 254 SMO stål. Det krävs någon form av fyllnadsmaterial för att stålet inte ska förlora sin styrka. Det kan röra sig som legeringar som 625 eller metaller som AWS A5.14 ERNiCrMo-3. I och med att processen är komplicerad måste verkstaden som tar hand om den vara väl insatt i hur det ska svetsas.

Vassa verktyg är ett måste

För att kunna skära i detta stålmaterial krävs det vassa verktyg. Maskinen som sköter bearbetning av 254smo måste också ha den styrka som krävs. Det ska även nämnas att arbetsprocessen kan vara ganska långsam jämfört med bearbetning av andra stålvarianter. Då är det extra viktigt att jobbet görs på rätt sätt från start.

Erfarenhet är ett nyckelord

För att jobba med bearbetning av 254smo gäller det att ha erfarenhet. Det är inte alla verkstäder som kan hantera detta stålmaterial med goda resultat. Därför är det väldigt viktigt att välja rätt samarbetspartner för att ta fram delar och produkter av 254 SMO stål.