Kategoriarkiv: Industri

Så blir bockautomater säkra för operatören

Ergonomi är ett ord som man fokuserar mycket på då man jobbar på verkstad. Tunga lyft och rörelser som inte är helt bekväma kan leda till att en operatör slits ut och blir sjuk. Det här är något som utvecklare av nya bockautomater betänker då de tar fram industrimaskiner.  Det är inte bara snabb produktion med perfekta resultat som är viktigt. För verkstaden så kan det bli dyrt om en operatör inte kan fortsätta jobba då han eller hon blir sjuk av ett alltför tungt arbete. Man har alltså mycket att vinna på att investera i industrimaskiner som är säkra för operatören att hantera.

Fortsätt läsa Så blir bockautomater säkra för operatören

Fördelar med bra gängtätning

Anledningarna till att man använder sig av gängtätning då man skruvar i skruvar och låser fast delar med fästelement är många. Det finns onekligen flera fördelar med att använda sig av gängsäkring då man monterar ihop en motor eller en elektrisk apparat. Det är därför som även privatpersoner investerar i loctite då de ska skruva ihop ett fordon eller utvalda delar. Låt oss se på några fina fördelar med bra gänglåsning.

Man undviker vibrationer med gängtätning

När ett fästelement inte kan röra på sig hursomhelst så undviker man vibrationer. Det här kan vara otroligt viktigt i känsliga elektriska apparater men det här är också en anledning till att man använder gängtätning i industrimaskiner. En industrimaskin får inte skaka och vibrera då detta kan äventyra produktionen.

Gänglåset skyddar mot läckage

Man får också ett viktigt skydd mot läckage då man installerar fästelement med loctite eller annan typ av gängtätning. När man slipper läckage så skyddar man ju även konstruktionen mot problem som korrosion. En elektrisk apparat kan ju sluta fungera som den ska om man får in vatten, och en motor som utsätts för läckage av vatten och olja kan också skadas.

Fästanordningar blir säkrare då de håller ihop

Det är också viktigt att tänka på säkerheten som man får då fästelement inte riskerar att lossa i första taget. Man måste givetvis kolla skruvar och muttrar på maskiner som man använder länge och ofta, men det är en fördel att man slipper underhåll så ofta då gängtätning ger starkare montage som håller ihop delar på ett bra sätt.

Fördelar och nackdelar med manuella stansmaskiner

Numera så finns det fantastiska industrimaskiner som till exempel kantpressar och lasermaskiner som är fullständigt automatiska. Tillsammans med robotar så kan den här typen av maskiner klara jobbet på nolltid. Man kan alltså finna fantastiska stansmaskiner som är fullt automatiska, men det finns ju även manuella varianter och om detta är aktuellt så är det viktigt att förstå fördelar och nackdelar med en manuell stansmaskin. Låt oss börja med att se på fördelarna…

få exakta urskärningar med hjälp av stansmaskiner

Fördelar med manuella stansmaskiner

Om man ska stansa hål i ett ganska tunt material så kan man få stor nytta av manuella stansmaskiner som ger bättre resultat än en vanlig borr. Det går mycket snabbare att använda en stansmaskin än en vanlig borr och man behöver inte testa sig fram. Den storlek som man stansar med är den storlek som man får. Det är bara att märka ut var på metallen som hålet ska sitta för att det hela ska bli bra.

Manuella stansar är också bra på så vis att de spar på energi. Det är du som driver verktyget så du kan ha gott samvete vad gäller miljön och så blir det ju inte en större elräkning för att man stansade lite hål. En annan fördel är att man kan stansa fram olika former med samma verktyg.

Nackdelar

Nu finns det förstås några nackdelar med manuella stansmaskiner som bör nämnas. Till att börja med så är det förstås så att manuella verktyg kräver mer arbete. De lämpar sig inte för större volymer. Ibland så kan det vara svårt att komma åt med stansmaskinen som är manuell och den kommer inte att klara hur tjock plåt som helst.

Smart tillverkning av dagvattenkassett

Det blir allt vanligare med system för dagvatten som är gjorda av plast och som gjuts fram för att ha rätt form och design. Med en dagvattenkassett så är man ute efter att leda dagvatten rätt så att det inte ansamlas på plaster där det kan leda till skador och fara för både människa och natur. Genom att koppla kassetten till fördröjningsmagasin (läs mer om dagvattenmagasin här) så kan man på ett säkert och effektiv vis få undan vattenmassor som annars hade kunnat ställa till med stora problem. Men för att få så bra system som möjligt så behöver man smart tillverkning.

Det gäller att vara förberedd när ovädret drar in

God planering av dagvattenkassett

Innan man kan dra igång produktionen av dagvattenkassetter så är det förstås viktigt att man har planerat dimensioner och form på rätt sätt. I och med att man gjuter i plast så finns det stor flexibilitet på hur delar och kassetter kan se ut. En dagvattenkassett som ska ingå i ett större system och leda vatten vidare till dagvattenmagasin måste ha plats för rörkopplingar och dessa planerar man redan i datorn.

Med modern datorteknik och programmering så ser man till att allting är klart för produktion, och att den kassett som man tar fram kommer att passa perfekt ihop med andra delar som ska ingå i samma system för uppsamling av dagvatten under marken.

Automatik är viktigt

Det är viktigt med automatik för detta ger snabbare tillverkningstakt och säkrar även att de mått som man har förblir desamma genom hela produktionen. Det kan ju vara så att man behöver många kopior av samma dagvattenkassett och då kan god industriautomation se till att man får exakta mått som sedan förenklar installation.

Bra material

Planering och bra industrimaskiner för tillverkning av dagvattenkassetter är mycket viktigt men också det material som man tillverkar i. Numera så finns det ju en rad olika plastmaterial som kan erbjuda olika kvalitet. Med utveckling av olika kombinationer av plastmaterial så får man god styrka på dagvattensystemen samtidigt som de är lätta att hantera.

Det kan också vara av intresse att se på möjligheten till att använda återanvänt material vilket är en möjlighet då man tillverkar dagvattenkassetter av plast. Det här är ett område som är i utveckling och som i framtiden kan leda till större besparingar både rent ekonomiskt och för naturen.

Framtidens dagvattensystem

Tillverkningen av dagvattenmagasin och kassetter av plast är smart och den blir fortsatt bättre. Med hjälp av datorer och industrimaskiner som kan förstå avancerad programmering samt bättre plastmaterial så får man system som håller längre och som ger riktigt god avledning av vatten som kommer från regn och översvämningar.