Att tänka sig en värld utan datorer och automation är nästan omöjligt. Vi är så vana vid att allting kan göras på nolltid och därför så är det inte så konstigt att industriautomation drivs framåt i en takt som nästan kan vara svår att hänga med i, för varför ska man jobba med manuella maskiner och verktyg när datorn kan göra jobbet? Om man ser automatiska maskiner som en välsignelse eller förbannelse beror förstås på vem man är och vad man jobbar med. En sak är dock säker, utvecklingen inom industrin kräver fler som klarar av att omvandla fantastiska idéer till praktik, så det finns helt klart möjligheter för de som utbildar sig idag och som tycker att det där med industriproduktion är mycket spännande.
Läs mer om industriautomation på GnosjoRegion.se »
Industriautomation och effektivitet
Att vi förlitar oss så starkt på automatiken är förstås för att den ger en effektivitet som ingen människa själv kan matcha. När man kan få fram tusentals delar som är exakta kopior genom en maskin som inte tar mer än några minuter på sig för färdig produktion så är det klart att en hantverkares förmåga bleknar. Med industriautomation så kan man tillverka nästan vad som helst på nolltid. Med ett stort utbud av material och tillverkningsmetoder så kan man se till att produktionen blir billigare. Om detta innebär att man sparkar personal som inte längre behövs så är det klart att de som får gå upplever att det här är motsatsen till en välsignelse. Maskinen som jobbar på så effektivt behöver ju inte mer än en eller två operatörer för det som tidigare krävde ett arbetslag att utföra.
När jobben flyttar utomlands
Det är inte roligt att läsa om folk som står utan jobb för att man har valt att producera industrikomponenterna i andra länder där det blir billigare. Det här kan man ju inte klandra industriautomationen för. Här handlar det om ekonomi och världsläget och inte om att man inte längre behöver folk. Det är viktigt att inte blanda ihop dessa områden för svensk industri kan fortsatt ha en viktig plats på världskartan om man bara ser till att erbjuda det som är unikt för oss hellre än att försöka konkurrera med låglöneländer och deras utbud.
Nya uppdrag och framtidssatsningar
Genom att tänka framåt och inse att industriautomation kräver ständig utveckling och nya maskiner och verktyg så kan Sverige fortsatt vara ett högkvarter för innovation. De som tar studenten idag kan se fram emot många nya spännande områden där hantverk och teknik går samman. De nyare datorprogrammen är allt enklare att hantera och de gör det lättare att ta fram nya koncept. Därmed kan man säga att framtiden är ljus och automationen kan ses som en välsignelse även om förändringar tillfälligt leder till att en del blir utan jobb.
2 reaktioner på ”Industriautomation en välsignelse eller förbannelse”
Kommentarer är stängda.