Kategoriarkiv: Övrigt

Få ordning i sovrummet med klädställ

Det är viktigt att ha ett ordnat sovrum där det inte blir för rörigt. Om du upplever att ditt sovrum är stökigt kan det vara svårt att känna ro i det. För många är det kläder som stökar till det. Du kanske använder ett plagg som sedan inte ska tvättas men som heller inte ska in i garderoben igen. Ett klädställ löser dilemmat och det blir ordning och reda i rummet.

Klädställ i olika storlek

Det är inte bara butiker som kan använda sig av klädställ för att kunder ska se vad som finns. Hemma i sovrummet kommer klädstället att vara en riktig tillgång. Du skaffar en storlek som passar ditt sovrum och sedan kan du börja hänga upp kläder på stället.

När du har plagg som kanske bara behöver vädras lite kanske du kan använda samma ställ på en balkong en stund. Se då till att det är ett ställ med hjul som gör det lättare att flytta på det. Stället bör ha gott plats för det som du inte vill tvätta men som du heller inte vill ha i garderoben.

Varför inte ha allting i garderoben?

Det finns de som inte förstår varför man inte kan slänga in allt som inte ska tvättas i garderoben igen. När ett plagg inte är så smutsigt att det måste tvättas borde det ju gå bra att lägga det på hyllen igen. Men faktum är att det här inte är att rekommendera.

Det är välkänt att ett sätt att hålla bort ohyra från garderoben är att undvika att lägga in använda kläder. De kan ha rester från mat som är så små att du inte ser dem men som lockar till sig skadedjur Då är det mycket bättre att ha dessa plagg på en luftig plats där de inte kommer att dra till sig kryp som du inte är intresserad av att dela hem med.

Alla kan använda klädstället

När du delar sovrum med andra är det inte så dumt att alla lär sig att använda klädstället. Det kan ju bli en perfekt upphängningsplats för saker som morgonrockar, slipsar och annat. Med några galgar är det enklare att förstå hur stället ska användas.

Men man måste inte hänga på galge på ett klädställ. Det går också att använda som en slags klädbock. Det är bara att hänga saker direkt över stället. Det här kan också vara smart om du tillfälligt vill använda det för att torka ett större tygstycke som en filt som inte kan torktumlas.

Klädstället kan vara en stor tillgång i sovrummet. Se också till att det är vackert att se på. Fint material och fin design gör att du blir glad av att se ditt klädställ i sovrummet!

Går det att bedöma elever objektivt?

Många har minnen av skolan som en tid som var både rolig och besvärlig. I en ålder då det händer så mycket fysiskt och mentalt så är det inte alltid så lätt att dra jämnt med en lärare som kanske är mer eller mindre lämpad för sin roll. En lärare som ska ge omdömen och betyg måste göra det objektivt, men är det ens möjligt?

Det är ju helt naturligt att vi tycker mer om vissa än andra. Om en elev inte förstår ämnet och dessutom har personlighetsdrag som känns irriterande så finns det risk för att läraren ger betyg som påverkas av detta. En duktig lärare är förstås medveten om detta och jobbar med teknik för att förbli så rättvis och så objektiv som bara möjligt.

Men helt objektiv kan ingen människa bli. Kanske är det också därför som det är så viktigt med fortsatta internationella prov som visar svart på vitt vilken nivå en elev ligger på. I varje fall i situationer då det har låst sig helt och hållet mellan en viss elev och en viss lärare.

Kunskapsbloggen syns och finns

Det är alltfler som upptäcker kunskapsbloggen som en viktig källa till information. Det är roligt och en sporre till att fortsätta det viktiga arbetet med intressanta inlägg. Här på kunskapsbloggen så får du information om många olika saker. Du kan läsa längre artiklar som förklarar hur saker och ting fungerar. Du kan också ta del av kortare inlägg som handlar om frågeställningar. De kortare inläggen kan vara konstateranden om hur verkligheten ser ut. De kan leda till att du väljer att söka efter mer information. På så vis är kunskapsbloggen en inspiration för mer kunskap. Vi är med och sprider glädjen som kommer av att lära sig med hjälp av smarta inlägga och frågor som får dig att tänka till.

Nyord år 2009

Varje år så utses nyord och så även år 2009 som snart är 10 år sedan. Vad var nytt i språket år 2009? Ett ord som då utsågs till nyord var gågging som är samma sak som rask promenad. Det är knappast ett ord som har hängt med men som kanske fortfarande används på håll. 2009 var året då ordet keff erkändes. Om du inte visste det så betyder keff värdelöst. Dessutom så var det en hel del som använde uttrycket att kvittra vilket betyder att mikroblogga. Fast det här är ju inte ett nytt ord. Om vi går några årtionden tillbaka så betydde kvittra att tjalla. Om du inte minns det ordet, tjalla alltså, så ska du veta att det betyder att man avslöjar något bakom ryggen på en annan.

Klassiska felciteringar vi aldrig blir av med

Det finns felciteringar som är världsberömda. Ta bara den amerikanska månlandningen som ett exempel. Du tror säkert att astronauten John Swigert sade “Houston we have a problem”, det vill säga “Houston vi har ett problem”. Men astronauten sade faktiskt “Houston we’ve had a problem”, det vill säga ”Houston vi har haft ett problem”. En så liten skillnad gör att meningen får helt olika betydelser.

En annan vanlig felcitering är den som handlar om att inte dela åsikt men att vara beredd att dö för rätten att få uttrycka den. Voltaire ska egentligen ha sagt något som betyder att man ska få tänka fritt och även låta andra få göra det.

Om någon kommer och säger att han vill spränga jorden i bitar så menade alltså Voltaire inte att han var beredd att dö för att den åsikten ska få uttryckas. Något att tänka på innan du använder dig av detta felcitat nästa gång…