Kategoriarkiv: Övrigt

Går det att bedöma elever objektivt?

Många har minnen av skolan som en tid som var både rolig och besvärlig. I en ålder då det händer så mycket fysiskt och mentalt så är det inte alltid så lätt att dra jämnt med en lärare som kanske är mer eller mindre lämpad för sin roll. En lärare som ska ge omdömen och betyg måste göra det objektivt, men är det ens möjligt?

Det är ju helt naturligt att vi tycker mer om vissa än andra. Om en elev inte förstår ämnet och dessutom har personlighetsdrag som känns irriterande så finns det risk för att läraren ger betyg som påverkas av detta. En duktig lärare är förstås medveten om detta och jobbar med teknik för att förbli så rättvis och så objektiv som bara möjligt.

Men helt objektiv kan ingen människa bli. Kanske är det också därför som det är så viktigt med fortsatta internationella prov som visar svart på vitt vilken nivå en elev ligger på. I varje fall i situationer då det har låst sig helt och hållet mellan en viss elev och en viss lärare.

Kunskapsbloggen syns och finns

Det är alltfler som upptäcker kunskapsbloggen som en viktig källa till information. Det är roligt och en sporre till att fortsätta det viktiga arbetet med intressanta inlägg. Här på kunskapsbloggen så får du information om många olika saker. Du kan läsa längre artiklar som förklarar hur saker och ting fungerar. Du kan också ta del av kortare inlägg som handlar om frågeställningar. De kortare inläggen kan vara konstateranden om hur verkligheten ser ut. De kan leda till att du väljer att söka efter mer information. På så vis är kunskapsbloggen en inspiration för mer kunskap. Vi är med och sprider glädjen som kommer av att lära sig med hjälp av smarta inlägga och frågor som får dig att tänka till.

Nyord år 2009

Varje år så utses nyord och så även år 2009 som snart är 10 år sedan. Vad var nytt i språket år 2009? Ett ord som då utsågs till nyord var gågging som är samma sak som rask promenad. Det är knappast ett ord som har hängt med men som kanske fortfarande används på håll. 2009 var året då ordet keff erkändes. Om du inte visste det så betyder keff värdelöst. Dessutom så var det en hel del som använde uttrycket att kvittra vilket betyder att mikroblogga. Fast det här är ju inte ett nytt ord. Om vi går några årtionden tillbaka så betydde kvittra att tjalla. Om du inte minns det ordet, tjalla alltså, så ska du veta att det betyder att man avslöjar något bakom ryggen på en annan.

Klassiska felciteringar vi aldrig blir av med

Det finns felciteringar som är världsberömda. Ta bara den amerikanska månlandningen som ett exempel. Du tror säkert att astronauten John Swigert sade “Houston we have a problem”, det vill säga “Houston vi har ett problem”. Men astronauten sade faktiskt “Houston we’ve had a problem”, det vill säga ”Houston vi har haft ett problem”. En så liten skillnad gör att meningen får helt olika betydelser.

En annan vanlig felcitering är den som handlar om att inte dela åsikt men att vara beredd att dö för rätten att få uttrycka den. Voltaire ska egentligen ha sagt något som betyder att man ska få tänka fritt och även låta andra få göra det.

Om någon kommer och säger att han vill spränga jorden i bitar så menade alltså Voltaire inte att han var beredd att dö för att den åsikten ska få uttryckas. Något att tänka på innan du använder dig av detta felcitat nästa gång…

Hur fungerar grafologi utan handskrivande?

En grafolog kan säga en hel del om dig genom att se på hur du skriver. Men idag så försvinner handskrivandet då folk använder sig av tangentbord för att kommunicera i text. Dessutom så är det ju numera vanligt att helt enkelt spela in ett meddelande och då blir det alls inget skrivande. Om man inte skriver dagligen så är frågan hur det påverkar handskrivandet. Skrivstilen kommer ju inte att se ut som den gör när en person skriver ofta och mycket. Då kanske det inte blir lika lätt för en grafolog att tyda personlighet och tankar via skriften.

Fast grafologer har fler knep. De kan be en person rita en bild. Sedan så ser de på det som har ritats, placering av objekt, och vad teckningen föreställer för att säga något om personen som vill bli utvärderad.