Är oartiga svenskar vardag?

Svenskar är trevliga och hövliga, eller? Det beror lite på vem du frågar. När turister kommer till Sverige så blir de imponerade över hur vänligt och artigt allting är. Att sitta och stirra på en annan person anses inte fint och många tycker att det är skönt att slippa alltför stor kontakt med andra människor i butiker och på gator.

Men just det som gör att vi i Sverige upplever att vi kan vara privata på allmänna platser är också det som gör att vi kan uppfattas som oartiga. Någon glider in på en parkering som en annan person hade tänkt ta så snart som barnvagn och passagerare hoppat ur bilen. Det här verkar oartigt men kan i själva verket bero på att personen som tog parkeringen inte lade märke till den andra bilen. Detta helt enkelt för att det är oartigt att se för länge på andra och lägga sig i vad de sysslar med.

Att inte hjälpa någon som har ramlat kan ses som oartigt och kallt. Men det kan också vara effekten av att vi inte ens märker vad som händer då vi är så vana vid att inte lägga näsan i blöt. Artigheten har ett pris som kan uppfattas som oartigt.