Stavgång, hur långa ska stavarna vara?

Stavgång, en motionsform till för i stort sett alla åldersgrupper, är något som ökat drastiskt de senaste åren. Används stavar på promenaden ger det en bättre kroppshållning eftersom man rätar upp ryggen och skjuter fram bröstet, även höfter och knän avlastas.

Att gå med stavar bidrar bevisligen till en högre förbränning jämfört mot en promenad utan stavar, vid stavgång förbränns ca 400 kcal/timme och vid en vanlig promenad ca 280 kcal/timme.

Positivt med stavgång

  • Billig motionsform för alla åldrar
  • Är tekniskt lätt att utöva
  • Förbättrar kondition och ökar syreupptagningen
  • Social motionsform eftersom gå-tempo är rekommenderat
  • Lindrar värk i nacke och skulderparti och belastar inte leder på samma sätt som bl.a. löpning
  • Effektiv och allsidig träning eftersom både över– och underkroppen används.

Hur ofta är lämpligt?

Beroende på vad man vill ha ut av sin träning kan man motionera olika ofta och snabbt, välj sköna promenad eller joggingskor med bra fäste i terräng.

  • Om målet är att gå ner i vikt är rekommenderat antal pass i veckan mellan tre och pyra på ca 45 till 120 minuter. Tempot ska hållas så att man kan prata.
  • Om konditionen ska förbättras blir två till fyra pass i veckan en bra träning, dessa ca 45—60 minuter långa. Börja först i lugnt tempo och öka tempot mer och mer allt eftersom, att få upp pulsen då man går uppför backar är en bra ”hastighetsmätare”.
  • Är målet att minska risken för bl.a. övervikt, benskörhet eller högt blodtryck är det lämpligt att gå med stavar fyra gånger i veckan på 30 till 60 minuters promenader. Tempot ska vara så att man fortfarande kan prata.

Har jag rätt längd på stavarna?

För att inte skada kroppen och för att få ut mesta möjliga av träningen är det viktigt att stavarna är rätt inställda efter längden, detta kan räknas ut om kroppslängden multipliceras med 0,7.

Exempel:
Eva är 170 cm lång. För att räkna ut hur långa stavar som hon borde använda gör hon såhär;
0.7 x 170 = 119 cm. Hennes stavar bör vara högst 120 cm långa.

Bra att tänka på vid köp av stavar är att om man har problem med nacke eller axlar så ska staven vara ca 5 cm kortare än rekommenderat för kroppslängden, är man däremot vältränad kan längre stav användas.