Svenska ordspråk

Med ett ordspråk så kan man få folk att nicka instämmande och många gånger locka fram ett skratt. Det här är uttryck som symboliserar situationer i livet och som kommer med visdom. Bland svenska ordspråk så finner vi viktiga uttryck som “allt som glimmar är inte guld“ eller “borta bra men hemma bäst”. Det här är meningar som de flesta känner till, och som man kan dra till med då man vill beskriva en händelse i livet. Det finns så många fina ordspråk som till exempel ordspråk om kärlek som man kan använda sig av för att förgylla ett förhållande. Då man skickar en liten rad om hjärtat till sin partner via sms så kan det vara något som leder till nytändning och bättre stämning i hemmet.

Svenska ordspråk

I Sverige så har vi en massa olika uttryck som handlar om livet. Ordspråk om livet rymmer allt från ordspråk om barn till roliga ordspråk som beskriver knasiga situationer. Vi lär oss de här meningarna från tidig ålder eftersom vi hör dem från föräldrar, lärare och vänner. Det är rätt vanligt att man i lågstadiet lär sig kända svenska citat och kanske illustrerar dessa. Det här är ju inte bara en övning som ger bättre kunskap om vår kultur och bakgrund, med de här uttrycken så lär vi oss viktiga läxor om livet, citat som vi sedan tar med oss in i vuxen ålder.

Nya uttryck

Ordspråkens värld utvecklas hela tiden och vi får nya uttryck i takt med att kända personer uttalar sig på sätt som vi tycker om. Dessutom så influeras vi av andra kulturer och idag så kan man finna intressanta buddhistiska ordspråk på svenska. Latinska ordspråk översätts inte alltid, utan används ofta precis som de är med antagandet om att vi känner igen orden och vet vad de handlar om. När politiker eller kulturpersonligheter sammanfattar samtiden med ord så är det inte säkert att dessa blir bevingade. Nya ordspråk kan vara kortlivade och något som man snabbt delar med sig av på Facebook för att sedan helt glömma bort.

julrim

Rimma rätt

När det blir dags att ge bort presenter så kan det vara riktigt roligt att addera rim och ordspråk. Julklappsrim ska vara kreativa men inte konstiga och då kan det vara klokt att dra nytta av en ordspråksbas online där man snabbt finner de bästa rimmen för en helikopter, matberedare eller ett par strumpor. När man ska rimma eller bifoga ett rim till en present så kan det vara klokt att välja svenska ordspråk så att man vet med säkerhet att mottagaren kommer att förstå budskapet.