Vad gör folk som vinner på lotto med pengarna?

Kanske har du någon gång tänkt på vad du skulle göra med en lottovinst på flera miljoner kronor. Fantisera kan man ju alltid göra, men vad gör folk som vinner en eurojackpot online eller Svenska Spels lotto egentligen med pengarna? Lottovinnare är ju som regel rätt så anonyma av sig för att slippa en massa nya vänner, men det finns en hel del intervjuer och även studier som visar vad vinnarna gör då de blir rika över en lottodragning.

Viktigt att lösa in pengarna snabbt

Ett mardrömsscenario är att vinna flera miljoner kronor och sedan tappa bort beviset för detta eller att helt enkelt inte veta om att man har vunnit och låta lotten ligga i en byrålåda tills den inte längre är giltig. Det här är faktiskt vad som händer om man inte gör anspråk på vinsten i tid. Svenska Spel har som regel att spelkvittot gäller under ett års tid efter det att man har vunnit. Därefter så går det inte att få ut pengarna. Det är dock få som lyckas förlorar en enorm vinst på detta sätt.

Ett vanligt liv med lite krydda

Man kan ju tänka sig att en miljonvinst skulle leda till att man genast säger upp sig och köper en egen ö i Söderhavet men så är det inte alltid. Faktum är att många väljer att fortsätta jobba som vanligt trots att de har tillräckligt med pengar på banken för flera livstider. År 2013 så slogs ett rekord i Sverige då en man från Norrköping vann 237 miljoner på lotto. Han talade om att han skulle fortsätta jobba som vanligt och att det fanns en fotbollsresa med i planerna. Inget tal om söderhavsöar alltså.

Då man har råd med det

Men det finns faktiskt de som gör helt otroliga saker med pengarna som de vann på lotteriet. När kanadensaren Bob Erb vann 25 miljoner dollar år 2012 så bestämde han sig för att fortsätta jobba och ge sin vanliga lön till ett lokalt soppkök. Dessutom så gav han en miljon dollar till 420 Day som är ett årligt evenemang som förespråkar att legalisera drogen marijuana.

En annan man som vann 319 miljoner dollar på Mega Millions lotteriet i USA valde att donera en stor summa av pengarna, 200 000 dollar, till bygget av ett vattenland i Green Island i New York.

De flesta tycks dock investera i det som vi alla drömmer om. Bostad, resor, kläder, nytt fordon, presenter till familj och så sparande för framtiden. Precis vad man gör med pengarna beror förstås på hur mycket det blir, och det är ändå rätt sällan som det rör sig om summor som är så pass stora att man blir helt ekonomiskt oberoende. Men även belopp på någon miljon kan få folk att hoppa högt av glädje för att de äntligen kan få råd med en dröm som kan tyckas vara rätt så simpel som en pool eller sommarstuga men som för personen i fråga ger en enorm livsglädje.