Varför ska man använda en sträckfilmsmaskin?

Då man inte redan jobbar med en modern sträckfilmsmaskin så kanske man funderar på varför man ska investera i den här typen av förpackningsutrustning. Det kan ju vara så att man har någon form av tejpmaskin som man använder för att täcka pallar och emballage med, men frågan är om detta ger det önskade resultatet. Det finns faktiskt flera anledningar till att använda sig av riktigt bra sträckfilmsmaskiner, och även om dessa kan kosta en del att köpa in så har man många gånger igen kostnaden tack vare de fördelar som man får med den moderna tekniken.

En sträckfilmsmaskin ger ett proffsigt utseende

Anledningen till att man väljer att jobba med en bra bandningsmaskin eller sträckfilmsmaskin är inte bara att man vill säkra att godset som står på en pall skyddas. Det här är också något som ger pallen ett mycket professionellt utseende. I varje fall då man väljer rätt typ av sträckfilm och kanske utnyttjar saker som färg och tryck för att skapa en unikt utseende som folk lägger märke till.

Med en vanlig tejpmaskin så kan man givetvis försegla kartonger på ett snyggt sätt men då man börjar mixtra med tejp och plast för att täcka en pall så kan det se rätt så trist ut. Det kan också vara så att man på detta sätt lockar tjuvar till pallarna då det ser så enkelt ut att ta sig in.

Säkra det som skall placeras på pallen med hjälp av sträckfilm

Ergonomi är viktigt

När man måste plasta in en pall för hand så tar det på energin. Dessutom så kan det vara svårt att göra detta på ett ergonomiskt sätt, för man kommer ju inte undan att man måste lyfta och flytta på det som ska stå på en pall på något vis. Med moderna förpackningsmaskiner så behöver man inte lyfta. Det finns finesser som gör att man fullständigt automatiskt kan flytta det som ska plastas in med plastfilm på pallen från produktionslinje till pall.

När de som jobbar på företaget inte längre behöver jobba på ett obekvämt sätt så slipper man onödiga arbetsskador som givetvis blir kostsamma i längden. Det här är särskilt viktigt då det rör sig om ett företag som plastar många pallar på kort tid och som sysslar med detta dagligen.

Pallarna blir stabilare

Något som man inte alltid tänker på är att sträckfilmen påverkar pallens stabilitet. Den lägger sig nämligen tätt omkring det som står på pallen på ett sätt som gör att allting håller ihop så mycket bättre. Man skapar en enhet som står på pallen och det är också något som skyddar varje individuell produkt. Det blir också svårare att komma åt och plocka av bitar utan att helt ta bort filmen först.

När pallar ska skickas med transport och sedan flyttas omkring med truckar på lager så tjänar man på att ha använt en sträckfilmsmaskin som sörjer för att allting står kvar som det ska även då det blir lite skakigt. Det leder till att man kan vara säker på att det som man packar in på pallen kommer fram som det ska.

Man använder mindre sträckfilm

Miljö är också viktigt och vi kan inte bortse från att plast inte direkt anses vara så miljövänligt. Men numera så kan man använda riktigt bra sträckfilm som går att återanvända och framförallt så är det så att man kan använda mindre då man jobbar med en bättre sträckfilmsmaskin som utnyttjar plastfilmen till max. Det här betyder även att man får mindre kostnader. Man behöver ju inte köpa lika mycket film då den som man använder sluter tätt omkring emballaget och inte kräver flera varv. Det är känt att bruket av maskiner som jobbar automatiskt leder till besparingar då man alltid kommer att använda mer sträckfilm när man plastar in för hand. Detta oavsett storleken på emballaget.