Är det någon mening med att reparera lastpallar?

Emballage är mycket viktiga inom svensk industri och lastpallar utgör en elementär del av verksamheten hos både handlare och producenter. Men om de inte repareras eller sköts på rätt sätt kan det vara en osäker kostnads- och tidsbelastning för företaget i fråga och dessutom skadligt för miljön. Man kan dock undra om det är någon mening med att reparera lastpallarna eller om det är lönsammare att bara köpa in nya?

Lastpallar historia

Även om man inte vet vem som ursprungligen skapade lastpallar, så daterar dagens Europapalls tillkomst ända tillbaka till 2:a världskriget. Inför invasionen av den franska staden Normandie framtogs en lastbärare av trä åt den amerikanska armén för att förbättra logistiken av krigsmaterial. Efter krigets slut föddes tanken om en Europeisk standard och idag, mer än 50 år senare lever samma lastpall vidare. I Sverige idag så använder vi tillsammans med ett flertal andra europeiska länder denna palltyp som standard. Nuförtiden används inte bara lastpallar av trä, utan också pallar av återvunnen plast.

Livscykel och reparationer

Oavsett om lastpallarna är tillverkade av trä eller plast så krävs det för att bespara både pengar och tid att de regelbundet går igenom en inspektion och repareras vid behov, eller byts ut om de skulle vara oreparerbara. Givetvis så lönar det sig också att redan från början se till att köpa från en leverantör som redan är känd för produkter av en hög kvalitet. Lastpallar av högre kvalitet har en längre livstid, kräver färre reparationer och underhåll. Leverantören kan även stå för reparation av lastpallar vilket är ytterligare en kostnadsbesparing.

De flesta pallar som tillverkas i Sverige består av returplast. De har en betydligt lägre vikt än traditionella träpallar och dessutom en något längre livslängd. Men även den traditionella träpallen har sina fördelar och är tillskillnad från plastpallen mycket lättreparerad. Det blir allt vanligare världen över att ta in ett företag som ansvarar för pallkvaliteten genom hela verksamheten. De ser till att pallar inspekteras efter varje användning och repareras innan de används igen. Detta leder dels till att företaget kan lägga sin uppmärksamhet på andra saker, men också en lägre totalkostnad och till och med förbättrade miljöeffekter.

Skonsammare mot miljön

Hänsyn till miljön har blivit allt viktigare för många företag och verksamheter, och idag är det möjligt att både göra kostnadsbesparingar och samtidigt skona naturen och bidra till en hållbar utveckling. Både en skadad träpall eller en utsliten plastpall kan tas till vara på för att gynna både miljö och produktion. En pall av trä eldas upp, och energin tas till vara på, en pall av plast mals ner och dens material kan hamna i andra plastprodukter, eller återigen i en ny plastpall.