Kategoriarkiv: Driva företag

Är det vanligare att unga entreprenörer får likvidera aktiebolag?

Unga människor som startar företag har givetvis inte samma erfarenhet som den som har jobbat som entreprenör i många års tid. Det handlar ju inte bara om att förstå den bransch du ger dig in på. När det brister i förståelse för hur ett företag ska drivas så kan det bli så att entreprenören får likvidera aktiebolag för att undvika en konkurs.

Men går det att säga att unga entreprenörer oftare väljer att likvidera aktiebolag och kasta in handduken än vad äldre gör? Det ska vi kika på här.

Det är en utmaning att dra igång ett nytt bolag och framgången styrs av flera saker. Här finner vi faktiskt entreprenörens ålder som en aspekt. Unga entreprenörer kan stöta på utmaningar som är specifika för dem.

Utmaningar som kan få en ung entreprenör att likvidera aktiebolag

En ung entreprenör har brist på erfarenhet om det inte rör sig om en person som har jobbat många år i en familjeverksamhet. Då det brister i erfarenhet av företagsledning, branschkunskap och nyanser att driva ett bolag så kan det leda till nödvändigheten att likvidera aktiebolag för att undvika en konkurs.

Detta ser vi inte på samma sätt med mer erfarna entreprenörer även om givetvis de också kan hamna i situationer då de blir tvungna att avveckla aktiebolag eller väljer att göra detta som bästa strategi.

Andra orsaker att beakta är:

Begränsat nätverk

Nätverk spelar stor roll för att lyckas med affärsverksamhet. En äldre entreprenör kan av naturliga skäl ha ett större nätverk som kan vara bra att ha för rådgivning, partnerskap såväl som för att finna nya kunder.

Ekonomiska utmaningar

Det är inte ovanligt att en yngre entreprenör har begränsad tillgång till kapital. Utan kredithistorik kan det vara svårare att få lån eller investeringar.

Problem med att tas på allvar

Yngre entreprenörer kan också uppleva att de inte tas på allvar av potentiella investerare eller kunder. Detta för att de verkar ha mindre erfarenhet. Det här är något som äldre entreprenörer inte upplever på samma sätt.

Fördelar med att vara ung entreprenör

Men det finns förstås saker som yngre entreprenörer kan vara bättre på än de som har varit med i leken längre. De har bland annat en bättre tolerans för risker. Det kan bero på att de befinner sig i en fas i livet då de inte har samma ansvar för saker som bolån och familj att försörja.

Att våga satsa kan ju innebära att man inte behöver likvidera aktiebolag för att det inte fungerar som tänkt. På samma sätt är en yngre entreprenör bättre anpassningsbar. Det här är en person som kan vara öppen för förändring vilket är en styrka i ett föränderligt affärslandskap.

Många faktorer kan leda till nedläggning

Nu ska vi komma ihåg att äldre entreprenörer kan likvidera aktiebolag för att de går i pension och för att ingen vill ta över. Dessutom kan det ju vara helt andra saker än ålder som leder till att man lägger ner en verksamhet. Konkurrens, efterfrågan på marknaden och ekonomisk förvaltning är saker som kommer att påverka oavsett hur gammal entreprenören är.

Misstag som kan leda till att du får sälja bolag

När du startar ett bolag så är det mycket att hålla reda på. Det sista du går och funderar på är ju att sälja bolag, men faktum är att detta kan ske snarare än du tror. Om du inte har förstått hur du ska driva företag för att hålla det på rätt spår så kan det snart bli så att du får lägga ner och sälja företaget om det är möjligt.

Vi tar en titt på några av de främsta misstagen som kan leda till att du får sälja bolag innan din verksamhet ens har kommit igång…

Undvik att sälja bolag för avveckling genom att:

Komma med något unikt

Du måste inte uppfinna hjulet igen, men visst är det viktigt att erbjuda något som är unikt. Att försöka göra precis samma sak som någon annan gör är ett vanligt misstag. Kunder som redan handlar en produkt eller tjänst från ett annat företag lär inte testa dig istället såvida du inte kommer med något unikt.

När du inte får kunderna som du tänkt dig så kan det absolut bli så att du får sälja bolag för avveckling för att undvika konkurs.

Jobba med marknadsföring från dag 1

Tänk inte att det där med reklamen kommer att ordna sig. Även om du har en jättebra produkt så kan du inte räkna med att ryktet kommer att sprida sig bara för att du får några nöjda kunder. Folk håller inte på och mallar sig på Facebook hur som helst. Detta är något som du måste stimulera på olika sätt.

Om du inte har något intresse av IT och marknadsföring online så är det väldigt viktigt att du ser till att lägga ut jobbet på de som har det. Det tar inte lång tid innan du får sälja ditt ab eller tvingas lägga ner bolag om du inte är aktiv med din marknadsföring för att driva in nya kunder.

Ha koll på hur det går

Det kommer in beställningar och det verkar ju som att det fungerar men du ska inte gissa på att det verkligen gör det. Genom att se noga på siffror och hur olika insatser du gör för bolaget har lyckas så har du koll på vad som händer.

Det här är väldigt viktigt med tanke på att du betalar för marknadsföring och köper in vissa uppdrag av andra företag. Du måste ju veta att detta ger något och att det hela fungerar. Om du ser var det brister kan du göra något åt saken i tid.

Jobba med det du brinner för

Passion är något som kan göra skillnaden mellan att lyckas och få lägga ner. När du brinner för det du gör så ökar chansen för att det kommer att gå bra. Du behöver inte sälja bolag när du hela tiden investerar din tid och tankar i nya sätt att ta verksamheten till nya nivåer.

Om du startade ditt bolag på grund av att du brinner för det du kommer att syssla med så är risken för avveckling mycket mindre.

Var på rätt plats i rätt tid

Att vara på rätt plats i rätt tid behöver inte alls vara som slumpen. Du kan lära dig mycket om din målgrupp innan du ens registrerar ditt bolag. Om du är på rätt plats så ökar ju chansen för att du säljer.

Att öppna en butik där din målgrupp inte rör sig är ju inte smart. På samma sätt kan du tänka online. Det finns ingen mening med att synas där de som vill köpa från dig aldrig surfar. Det ska du inte betala för!

Lär dig också mer om event och händelser där du kan synas. Det kan vara mässor såväl som nätevent där många kan se ditt erbjudande och ta kontakt.

Ha en plan för dåliga dagar

Det kan förstås vara så att du hamnar i en svacka. Då behöver du inte sälja bolag för att likvidera om du bara har en plan för detta. Var medveten om du gör om det inte kommer beställningar på många veckors tid och hur du ska jobba för att komma igen.

Vad kallas den som jobbar med att sälja bolag?

Idag är det inte alls ovanligt att ta hjälp av andra för att sälja bolag eller köpa företag. Beroende på varför du vill sälja så finns det lite olika tjänster att ta hjälp av. Men vad kallas den som jobbar med att sälja verksamheter? Det ska vi ta en titt på här.

En företagsmäklare jobbar med att sälja bolag

När du vill driva företag och syssla med din entreprenörskap på ett smidigt sätt så finns det fördelar med att få hjälp med att sälja bolag. Du kan vända dig till en företagsmäklare som också kan kallas för företagsförmedlare för att få hjälp.

Företagsmäklare är som spindeln i nätet. De sätter samman den som säljer med den som vill köpa. Många gånger har en bra företagsförmedlare gott om kontakter. Det kan finnas personer som bara väntar på att ett företag som ditt ska bli aktuellt för försäljning.

Företagsmäklaren är alltså inte den som äger bolaget som säljs eller köps. Det här är en person som har kunskapen som krävs för att hjälpa till med avtal såväl som diskussioner om pris. En företagsmäklare brukar också kunna hjälpa till med värdering av bolag vilket är viktigt både för den som ska sälja ab som den som vill köpa det.

Bolagsserviceföretag kan också sälja ab

Det kan också vara så att en bolagsservice erbjuder lagerbolag. Det här är bolag som är registrerade hos Bolagsverket men som aldrig har varit verksamma. Många bolag som sysslar med att köpa ab för att avveckla har också lagerbolagen som en tjänst. De sysslar alltså med att sälja bolag som är redo att jobba med på en gång.

Här kan du också kalla den som säljer för en form av mäklare. Skillnaden ligger i att lagerbolagen aldrig har varit aktiva. Bolagsservicen måste inte värdera bolaget. Tjänsten går ut på att sälja bolag som är som skal där den som köper sedan får forma sin egen verksamhet och bygga vidare på den.

Hur får jag läkarintyg för taxikörkort?

Det finns flera krav från Transportstyrelsen för den som vill ta ett taxikörkort och jobba professionellt med att köra andra människor. Om du tänker dig en framtid inom motor och transport som chaufför så ska du komma ihåg att din hälsa är viktigare än någonsin. Det är också därför som du behöver ett läkarintyg taxikort kräver för att kunna komma vidare med denna plan.

Läkarintyg för taxikörkort och din syn

Som du kanske har gissat så kommer du bara att få läkarintyg taxikörkort kräver om du har tillräckligt god syn. Det går ju inte att köra folk och ta ansvar för deras liv och hälsa om du inte ser tillräckligt bra. Du kommer ju att driva företag eller jobba som anställd med stort ansvar både för de som du kör och för andra som finns omkring dig i trafiken.

Att behöva glasögon är inget problem. Det handlar mer om att se till att du inte har den typen av synproblem som gör dig omöjlig som förare. Det är ganska grava synproblem som omöjliggör taxikörkort och det viktigaste är att du tar reda på hur du ska använda glasögon eller kontaktlinser för att vara säker i trafiken.

Läkarundersökning av mer än syn

Synen är huvudfokus men det finns mer som kommer att avgöra om du kommer att få läkarintyg för taxikörkort. När du kommer in för hälsokontroll så kommer du också att undersökas för din allmänna hälsa. Ditt hjärta och blodtryck kontrolleras.

Du får också svara på frågor som har med droger och alkohol att göra. Det går ju inte att jobba som chaufför om du har problem med droger. Då är du uppenbarligen en fara för andra. Det är viktigt att svara ärligt på frågor som du får under undersökningen.

Du ska ha haft B-körkort i två års tid

Det är inte bara din hälsa som avgör om du kan få intyg för taxikörkort. Transportstyrelsen kräver också att du har haft B-körkort i minst två års tid. Eller att du har ett D-körkort. Ta en titt på hur länge du har haft ditt körkort så att du inte bokar in tid för läkarintyg för taxikörkort helt i onödan. Det går inte att tumma på de här reglerna, de är exakta!

När du väl får läkarintyget är det smidigt att gå vidare med det

Om du går till en klinik som har vana av att utfärda läkarintyg som taxikörkort kräver så kommer det hela att gå mycket smidigt. När du är klar med undersökningen så kommer att intyg som är digitalt att skapas. Det kan sedan skickas av kliniken direkt till Transportstyrelsen och det är förstås något som spar dig tid.

Se till att du bokar in din läkarundersökning för taxikort i tid. Det kan också vara så att du behöver ta med dig saker. ID ska du alltid ha med och om du har glasögon så bör dessa också komma med så att kliniken får en komplett bild av din syn.

Utan styrelse blir det likvidation för bostadsrättsföreningen

En bostadsrättsförening måste ha en styrelse. Det är styrelsen som ser till att den löpande förvaltningen fungerar som den ska. Normalt sett så kommer en valberedning att föreslå vilka personer som ska sitta i styrelsen för bostadsrättsföreningen. Om det inte fungerar att välja en styrelse kan det leda till likvidation.

Blir det ingen styrelse så blir det likvidation

Det finns likheter mellan att driva en bostadsrättsförening och att driva företag. Framförallt är det så att man måste följa de regler som gäller för föreningens drift. När en valberedning inte kan forma en styrelse kan man försöka få bostadsrättsföreningens medlemmar att fatta detta beslut. Om detta också misslyckas blir det likvidation.

En bostadsrättsförening har likvidationsplikt när man inte formar en styrelse. Det här är samma sak som att föreningen kommer att upphöra att existera. Då ska verksamheten avvecklas. Precis som för vanliga företag så betyder det här att man kommer att avyttra de tillgångar som finns.

En bostadsrättsförening likvideras

En bostadsrättsförenings tillgångar är ju själva byggnaden med bostäder. Fastigheten säljs och så kan man betala av skulder. Om det blir något över kommer detta att delas upp mellan de som har bostadsrätter i föreningen.

En likvidation av bostadsrättsförening kan ske helt frivilligt. Man genomför en föreningsstämma och så fattar man gemensamt detta beslut. Nu kan det förstås tänkas att en förening som inte kan få till en styrelse kan ha problem med att få till de här typen av stämma.

Då kan det istället bli en tvångsavveckling. Den sker efter att beslutet om avvecklingen fattas av Bolagsverket eller av tingsrätten. Bolagsverket kan anlägga om en tvångslikvidation om det inte kommer in någon anmälan om styrelse för föreningen.

Likvidator istället för styrelse

Om det skulle bli likvidation som beordras av Bolagsverket är det också Bolagsverket som bestämmer om likvidatorer som är istället för den styrelse som aldrig blev till. Nu kommer likvidatorerna att ha som uppgift att likvidera föreningen.

Det är likvidatorerna som ser till att alla räkenskaper ses övre och att man säljer det som ska säljas. Likvidatorerna kommer också att se till att ett eventuellt överskott fördelas mellan föreningens medlemmar, det vill säga ägarna av bostadsrätterna. Om det inte går att betala alla skulder kan föreningen sättas i konkurs.

Efter likvidation blir bostäderna hyresrätter

Om det går så långt att man får likvidera en förening för att ingen styrelse har tillsatts så kommer bostadsrätterna att bli till hyresrätter. Det här är verkligen inget bra scenario och något som är väl värt att undvika.

Det är dock ganska vanligt att man har svårt att få till en styrelse. Medlemmar inser inte alltid riskerna med att dra på detta. Det är så lätt att klaga på de som tar på sig jobbet och därmed är det få som tycker att det känns lockande att sitta i styrelsen.

Viktigt med kompensation för jobbet med styrelsen

När vi inser hur riskabelt det är att stå utan styrelse kan det verkligen ses som skäligt att de som tar på sig uppgiften får betalt för detta. Det är på grund av detta som det idag är praxis att man gemensamt fattar beslut om lön för jobbet.

När en medlem är intresserad av att vara med i styrelsen så kan det bli lite lättare att få igenom detta då det ingår ett arvode. Det kan förstås vara en hjälp om alla inser att det här är ett så viktigt uppdrag. Då blir det lättare att uppskatta de som tar sig tid till att driva föreningen på rätt sätt.

Man kan också se på sätt att göra det lättare för de som sitter i styrelsen. Det kan vara viktigt att se till att det inte är styrelsen som åker på allt jobb med föreningen. Om det är tydligt att det går bra att lägga ut uppdrag på andra företag även om det kostar en slant blir det ju lättare för personerna som har fått jobbet att driva föreningen.