Truckutbildning för truckförare

Hur får man behörighet som truckförare?

Att köra truck kan verka enkelt men enligt lag krävs det särskild behörighet för att köra och manövrera ett fordon av det här slaget. Det finns flera kurser som ger olika truckkort behörighet. Truckutbildning finns på flera orter i Sverige och kostar inte speciellt mycket. Kurserna är oftast endast några dagar långa, och det brukar starta nya kurser hela tiden, så det är enkelt att hitta en kurs som passar in i ditt reguljära schema. Det kan också vara smart att ta en kurs på annan ort, om det passar bättre. Det finns också kursföretag som kan komma till dig, på din arbetsplats och på din normala arbetstid, för att träna dig, och det är ju onekligen något som förenklar vardagspusslet. Prata med din arbetsgivare och handläggaren för den tilltänkta kursen och se vilka lösningar som passar er bäst.

Fördelarna med ett truckkort

På företag med stora lager kan det behövas mer än en truckförare för att klara det dagliga arbetet och logistiken, men även mindre företag kan behöva en truckförare ibland, till exempel om de behöver flytta gods, så att ha truckkort behörighet är definitivt en merit som arbetsgivare lägger märke till. Dessutom så följer all truckutbildning Arbetsmiljöverkets direktiv och din arbetsgivare kan känna sig trygg med att du vet hur du bäst ska manövrera trucken.

Vem kan utbilda sig till truckförare?

Är du frisk, har god koordinationsförmåga, är hyffsat stresstålig, och noggrann så kan du bli truckförare. Du behöver inte ha något vanligt körkort om du bara ska operera trucken på ett lager, men ett B-körkort eller traktorkort kan vara nödvändigt om du skulle behöva köra trucken på allmän väg.

En kortare utbildning

Ett truckkort kan du fixa på några dagar. Utbildningen finns på flera orter över hela landet, inklusive Stockholm, Göteborg och Malmö, och en del företag erbjuder sig att komma till din arbetsplats och träna dig där. Den mest grundläggande behörigheten är A-kortet för endast några få trucksorter, men om du vill få en vidare behörighet så gör A+B-kortet. Det brukar räcka för de flesta jobben. Kurserna består av teori och praktik, samt slutprov i båda ämnena. I teoridelen lär du dig även om säkerhet på arbetsplatsen och effektivitet. I praktikdelen lär du dig köra och manövrera de olika truckarna.

När truckkursen är färdig behöver du skriva ett teoriprov och göra ett uppkörningstest. Skulle du mot förmodan inte få godkänt på något av proven så var inte orolig. De flesta kurser ger dig möjlighet att träna mera och ta om testen. Arbetsförmedlingen har också truckkort utbildning. Rådfråga din handläggare vad de har att erbjuda dig.

Vidareutbildning och förkovring

Om du vill förkovra dig ännu mer och specialisera dig på fler trucksorter så finns även C- och D-kort. Många kursföretag kan även skräddarsy en truckutbildning just för din arbetsplats. Det här kan vara bra om det finns behov av att lära sig nya fordon och förbättra säkerheten på arbetsplatsen.

Läs mer om truckutbildning på:

En reaktion på ”Hur får man behörighet som truckförare?”

Kommentarer är stängda.