När ett företag ska avvecklas finns det regler för hur detta ska gå till. En del väljer att få hjälp med likvidation med snabbavveckling för att slippa sätta sig in i alla regler. När du säljer ditt bolag för avveckling behöver du inte kunna något om likvidationen. Men det är klart att det också går bra att avveckla själv.
Besluta om frivillig likvidation
När ett ab själv väljer att likvideras kallas det för frivillig likvidation. Det här är en process som börjar med en bolagsstämmas beslut. På bolagsstämman ska man bestämma om likvidationen och detta beslut måste skickas till Bolagsverket.
Det är styrelsen eller aktieägare som tar fram beslutet om likvidationen. Detta görs skriftligen. Man skriver ett förslag till beslutet. Det finns en mall för hur detta dokument ska se ut och det är viktigt att allt som Bolagsverket kräver är med.
Vad ska anges i ett förslag till beslut?
I ett förslag till beslut om likvidation som skickas till Bolagsverket finns det flera viktiga punkter som måste vara med. Det är till exempel ett måste att ta upp varför bolaget behöver avvecklas. I samband med detta anger man också om det finns alternativ och vilka dessa är.
Förslaget ska också ha ett datum för likvidation och man anger med som bör vara likvidator. Det är viktigt att det här är en person som enligt lag får agera som likvidator. Det gäller alltså att vara väl insatt i de regler som gäller för frivillig likvidation innan man sätter samman förslaget.
Andra punkter som ska vara med i förslaget är:
- Beräknad tidpunkt för skifte
- Storlek på skiftesbeloppet
Viktigt att tänka på
När ett bolag ska likvideras kan det vara flera som påverkas av beslutet. Även om det är styrelsen som kommer att fatta det bör aktieägare informeras på rätt sätt. Detta kan göras genom att man skickar ut förslaget till aktieägare innan man klubbar igenom det på en bolagsstämma.
På bolagsstämman gäller det att man har enkel majoritet för beslutet om likvidation. Det finns undantag då bolagets bolagsordning säger något annat. När allting är redo kommer förslaget att skickas till Bolagsverket och beslutet om likvidation går då genast igenom.
Om det finns skäl att tro att man kommer att ångra beslutet är det klokt att sätta ett senare datum för likvidationen i förslaget. När datum för likvidation ännu inte har kommit går det att upphäva beslutet om likvidationen. I sådant fall går det att dra igång verksamheten igen.
Likvidera själv eller inte…
Det är inte svårt att genomföra en frivillig likvidation men det kan bli tidskrävande. Det är på grund av detta som vissa företagsägare väljer att sälja ab och låta en bolagsservice ta hand om avvecklingen. Då kommer bolagsservicen att sköta hela processen.
Snabbavveckling kostar pengar men det kan vara det värt med tanke på tiden som sparas. Dessutom finns det ju ingen risk för att du kommer att göra fel med avvecklingen då det inte är du som sköter den!