Lyckas med dina fotoramar och bilder

Det är jättevanligt att vi har massor med fina fotografier i både datorn, telefonen och som kort liggandes i lådor. Fråga mig som gammal hobbyfotograf. Upp med dom på väggen istället!

Rätt storlek på din fotoram

Fotoramen har fått sitt namn efter att dess storlekar anpassats efter storlekarna på fotografier, men idag finns även storlekar anpassade efter utskrifter, då det är vanligt att man har en fotoskrivare hemma.

ramar

Vanliga storlekar på fotografier

Några vanliga storlekar på foton är 10×15, 13×18, 18×24, 24×30 och 30×40 centimeter. Ibland är fotoramen anpassad för två olika storlekar genom att en så kallad passepartout följer med. Om du köper t.ex. en 18×24 cm fotoram, så passar ett foto av denna storlek i hela ramen, eller ett fotografi i med storleken i 13×80 cm i passepartoutens öppning. Alltså i nästkommande mindre storlek.

Vanliga storlekar på utskrifter

De vanligaste storlekarna för utskrifter som det finns fotoramar till, är förmodligen något du hört talas om tidigare, nämligen A4 och A3, där A3 är en storlek större än A4. Andra vanliga storlekar är A5, som är halva storleken av A4.

fotoram

Billiga eller dyra fotoramar

Idag finns det jättemycket billiga fotoramar att välja mellan. Vanliga alternativ är lågprismodeller via import från t.ex. Kina. Ofta tillverkade av plast. Du kan hitta dessa modeller på bland annat IKEA, Clas Ohlson och Rusta, med flera. Om du istället vill ha lite finare modeller att välja mellan, finns t.ex. Alldos svensktillverkade fotoramar.

Välj rätt fotoram

Men några simpla knep kan du jättelätt välja en snygg fotoram till din bild. Följ bara dessa enkla knep.

  • Guld och silver är neutrala och passar nästan alla bilder.
  • Silver, vit och svart passar jättebra med svartvita foton och bilder.
  • En passepartout gör din inramning luftigare och mer utmärkande.
  • Välj gärna en färg på ramen som återfinns i bilden till cirka 30%.

Glas eller akrylglas?

Glas är mycket finare då den blanka ytan ger din bild lyster och gör den levande. Akrylglas (ibland Plexi) gör fotoramen säkrare att hänga över t.erx. en säng, eller i ett barnrum, samt offentligt. Akryl kan bli matt, repigt och dra åt sig damm, vilket kan anses som några nackdelar.

Träram eller plastram

Om du vill köpa billiga fotoramar, är desdsa ofta i plast. För att skona miljön kan du alltid fråga om det är plast från återvinning, vilket gynnar miljön något. Annars är andra alternativ träramar. Här finns en uppsjö med olika träslag, allt ifrån ek, furu, björk och diverse utländska träslag. Om du köper utländska träslag, kontrollera gärna att de kommer från betrodda producenter om du kan. Kolla t.ex. efter FCS-märkta fotoramar. Se gärna mer på https://se.fsc.org/

svarta-fotoramar

Gör en snygg fotovägg med dina fotoramar

En fotovägg är helt enkelt en vägg med flera foton uppsatta på. Det som du kan göra, är att ha samma tema på dina bilder i ramarna. Ett otroligt populärt och trendigt sätt att liva upp sina väggar på. De vanligaste sätten består av samma modell på alla fotoramar, eller att man med flit använder helt olika typer och modeller av ramar. Det samma gäller storlekarna, antingen brukar man använda olika storlekar, och ibland samma storlek på alla. För att göra fotoväggen mer tilltalande, kan det t.ex. vara snyggt att använda endast svartvita fotografier, eller bara bilder på människor, bilar, djur eller kanske bara vackra naturmotiv. Bara det är inom samma tema eller i samma kategori.

Bakstycke med fot

Ett vanligt öde med fotoramar, är att det bara brukar finnas en fot på baksidan upp till A4 eller 24x30cm. Sedan brukar ramen anses för stor för en fot, med risk att fotoramen kan välta. Kan vara värt att tänka på.

Passepartouter

Det lär vara en amerikan som uppfann passepartouten, en genialisk skiva av kartong som skapar ett mellanrum mellan bilden och fotoramen. Det man vinner är en mer framträdande bild, på ett enkelt och billigt sätt. Passepartouterna finns i en uppsjö med färger, där vit och off-white är vanligast. Kartongen är tillverkad av papper och det finns även syrafria alterantiv som inte skadar fotografierna. En passepartout skyddar även bilden då den inte behöver ligga direkt mot glaset. Se gärna mer på Wikipedia.

fotoramar