Stegmätare, stegräknare eller pedometer – samma smarta uppfinning men med olika namn. Vad man än väljer att kalla den för så är principen ändå densamma, den mäter hur många steg man har tagit. Detta var först ett instrument som utnyttjades av elitidrottsmän, men utvecklingen gick framåt och priserna sjönk.
Idag är stegmätaren något som används flitigt av allmänheten för att motivera till ett mer hälsosamt liv genom motion. Räknaren fungerar genom att reagera på ”stötar” efter varje steg och räknar antalet nertramp fram till det att man stoppar räkningen.
Hos vissa av räknarna kan man enbart se hur lång motionsrundan var räknat i steg, andra kan omvandla stegen till en måttenhet och visa hur lång sträckan var. Många stegräknare är mer avancerade och visar bl.a. hur många kalorier man förbränt och vissar har även pulsmätare, radio och överfallsalarm. De flesta stegräknare går på batterier.
Varför ska jag använda en stegmätare?
Poängen är att motivera och göra det roligare med motion. Rekommenderat antal steg per dag har satts till cirka 10 000, vilket motsvarar 8 km och är något som allt för få följer. Genom att använda stegmätaren ser man hur långt man har rört dig och när det nu är satt hur långt man borde röra sig – varför inte försöka?
Syftet med att använda stegmätaren är att motivera till att hela tiden förbättra resultatet, visa att även en arbetsdag kan handla om många steg och uppmuntra till fortsatt motion. Stegmätare är liten och praktiska att använda, oftast genom att smidigt sätta fast den på byxan eller kanten till tröjan.
Mätinstrumenten finns också med olika många funktioner till olika prisklasser – du bestämmer helt hur komplicerad du vill göra din träning.
Genom att se hur många kalorier man förbränner på sin motionsrunda eller hur långt man verkligen har sprungit kan det få oss att sikta högre och ge motivation till att fortsätta kämpa.
Viktigt att tänka på är att stegräknaren använder en inställd längd för varje steg och om det finns möjlighet att ändra denna på stegräknaren ska detta helst göras för en så noggrann mätning som möjligt.
Stegens längd varierar från person till person, men också med vilken aktivitet man utövar, löparen tar längre steg än promeneraren – oftast.
Vilken ska jag välja?
Att välja vilken stegmätare som är mest lämplig för var och en är svårt, några positivt uppmärksammade märken är; Silva Pedometer, Omron, Keep Walking, Abilica, Hindab och Oregon Scientific.
I valet och kvalet över vilken stegmätare som är mest lämpad till just dig så är det viktigt att tänka på vilka funktioner som just du behöver. Stegmätarna varierar i pris efter antalet ”smarta funktioner” och kvalitet, priserna kan variera från 0 kr upp till 800 kr och ibland över det.
De stegmätare som enligt undersökningar visar sig ägas av de mest nöjda köparna är de med få funktioner, som istället nöjer sig med att tala om antal steg och hur lång sträckan var. Övriga funktioner visar sig oftast vara överflödiga.
Frågor du kan ställa dig innan köpet;
- vilken kvalitet behöver jag
- i vilket syfte köper jag en stegmätare
- vilka funktioner är viktiga för att jag ska känna mig motiverad
- vilket pris är jag beredd att betala.