Det går att ersätta metall med plast!

Plast är ett fantastiskt material. Men det är sällan som vi tänker att plasten kan fungera liksom metall. Materialen ter sig så olika. Plast är mjukt och metall hårt. Fast det är inte så ovanligt att man går över till plast från metall. Och nu har flera företag specialiserat sig på detta. De kan analysera och hjälpa till med alla frågeställningar som krävs för att fatta rätt beslut om att byta ut metall mot plast.

De kan ersätta flera olika metallmaterial

Flera plastföretag jobbar med formsprutning som är en mycket effektiv teknik. Den ger färdiga delar och produkter som inte kräver någon efterbearbetning. Det är också ett av argumenten för att gå över till plast från metall.

Men hur blir det med miljön?

En del ser plasten som en bov. Och det är klart att plast kan leda till problem i naturen. Särskilt när den inte hanteras på rätt sätt. Men det gäller att se hela bilden för att avgöra vad som påverkar miljön på värsta sätt.

Faktum är att det finns många fördelar med plasten just i miljösynvinkel. Några anledningar till miljöfördelar med detta material är:

  • Det krävs mindre energi för att producera med plast än med metall.
  • Plasten väger mindre vilket får betydelse för transporter.
  • När plasten tillverkas med formspruta elimineras behovet av ytbehandling och annat efterarbete som kan vara skadligt för miljön.

Plastens stora fördelar

Det handlar ju om två mycket olika material. Men det betyder inte att man inte kan använda plast istället för metall. Man kan ersätta metaller som zink, aluminium, magnesium och mässing med plast. Företaget skräddarsyr varje projekt för bästa resultat.

Bland fördelarna som vi kan se med plast finns:

  • Mindre nötning – Plasten är faktiskt ett material som klarar en hel del påfrestningar.
  • God oljebeständighet – Det här gäller även vid högre temperaturer.
  • Hög styvhet – Även detta vid högre temperaturer.
  • Ljuddämpande egenskaper – Jämför detta med metall!
  • Frihet vad gäller design – Det går att forma i stort sett vilken form som helst.
  • Kostnadseffektivt – Produktionen kan bli billigare.

Fatta rätt beslut

Men det är inte alltid som plasten blir ett bättre alternativ än metall. Då är det bra att kunna rådgöra med proffs på plast. Plastföretagens erfarenhet gör att du kan välja på ett säkert och klokt sätt.

Beslutet bygger ju inte bara på vad plasten klarar av. Kostnaden för projektet får mycket stor betydelse. Det gäller från start att veta hur mycket det kommer att kosta och om det blir besparingar Både på kort och på lång sikt.