Butiksbelysning som inspirerar och ger välbehag

Även om man inte tänker så mycket på det där med ljus och hur vi påverkas av den belysning som vi befinner oss i så bör det inte komma som en överraskning att belysning kan få oss att må bra eller precis tvärtom. Det här är något som den som driver en butik bör lära sig mer om, för när man har butiksbelysning som får folk att må bra så kan man påverka försäljningen i lokalen på ett positivt sätt. Det här innebär att man jobbar med olika ljuskällor och också att man under dagen anpassar ljuset till rätt nivå.

Butiksbelysning

I en butik så behöver man först och främst ha god sikt. Om det blir för mörkt i vissa delar av lokalen så kan det leda till att kunder inte hittar det som de är ute efter eller ser sådant som de skulle kunna vara intresserade av. Med bra och modern butiksbelysning så ser man till att lokalen är upplyst på rätt sätt. Det här innebär inte att man sätter upp flera lysrör i taket för detta kan medföra att ljuset blir för kallt och att man ändå inte når alla hörn. Det är genom kombinationer av takbelysning och punktbelysning som man ser till att butiken blir en trivsam plats. I och med att man under dagen och året kan behöva olika intensitet i belysningen så kan det vara klokt att installera dimmers och även automatiska system som ser till att ljuset matchar det faktiska behovet.

Lätt att hitta

Belysningen i butiken ska göra det lätt att hitta det som erbjuds. Då man kanske driver en kampanj som syns tydligt i skyltfönstret så måste även butikslokalen göra det lätt att finna produkterna eller kläderna som man skyltar med. Det här kan man göra med hjälp av spotlights och särskilda displayer som fångar kundens uppmärksamhet. Många tycker att det är trevligt att själv finna produkter för att senare be om hjälp och mer information. Det här ska man tänka på så att man får den typ av ljussättning som gör att det blir lätt för kunder att hitta i butiken och det oavsett om det är första gången som de kommer på besök eller om de är stammisar på jakt efter något nytt.

En säker och trygg miljö

Man ska också erbjuda en trygg känsla med belysning. Att använda sig av alltför starkt ljus är dock inte att rekommendera. Det här kan leda till att kunderna får känslan av att de som driver butiken är misstänksamma och då blir det inte så trevligt att handla. Dessutom så kan alltför starkt ljus ge motsatt effekt, alltså att man upplever ett obehag av att befinna sig i lokalen. Trygghet skapar man med varmt ljus och genom att enbart rikta starkare ljus mot specifika produkter och inte mot kundernas ansikten. Att kliva genom butikens dörr och träffas av en strålkastare kan vara allt som behövs för att man ska vända om igen, men om samma strålkastare riktas mot inredning så får man istället lust att fortsätta in för att se närmre på det som belyses.

Tillfälliga displayer

När det handlar om tillfälliga displayer så kan man använda sig av lampor som kommer som en del av produktställ eller av spotlights som man fäster i väggpaneler och i taket. Det är viktigt att man kan erbjuda ett nyhetsvärde i en butik och för att kunder ska få rätt känsla av förnyelse och av att det händer något i butikslokalen så kan man använda sig av smarta ljusinstallationer. Ibland kan det rentav passa perfekt med lampor som ambulerar och som ger liv och rörelse i en utvald del av butiken. Här ska man dock vara noga med att inreda på ett balanserat sätt så att det inte blir diskotek av det hela. I vissa lägen så kan väl utvalda ljuskällor vara allt som behövs för att skapa en ny display eller butiks-ö, så visst kan man säga att butiksbelysningen är en oumbärlig del av butiksinredningen.