Fördelar och nackdelar med manuella stansmaskiner

Numera så finns det fantastiska industrimaskiner som till exempel kantpressar och lasermaskiner som är fullständigt automatiska. Tillsammans med robotar så kan den här typen av maskiner klara jobbet på nolltid. Man kan alltså finna fantastiska stansmaskiner som är fullt automatiska, men det finns ju även manuella varianter och om detta är aktuellt så är det viktigt att förstå fördelar och nackdelar med en manuell stansmaskin. Låt oss börja med att se på fördelarna…

få exakta urskärningar med hjälp av stansmaskiner

Fördelar med manuella stansmaskiner

Om man ska stansa hål i ett ganska tunt material så kan man få stor nytta av manuella stansmaskiner som ger bättre resultat än en vanlig borr. Det går mycket snabbare att använda en stansmaskin än en vanlig borr och man behöver inte testa sig fram. Den storlek som man stansar med är den storlek som man får. Det är bara att märka ut var på metallen som hålet ska sitta för att det hela ska bli bra.

Manuella stansar är också bra på så vis att de spar på energi. Det är du som driver verktyget så du kan ha gott samvete vad gäller miljön och så blir det ju inte en större elräkning för att man stansade lite hål. En annan fördel är att man kan stansa fram olika former med samma verktyg.

Nackdelar

Nu finns det förstås några nackdelar med manuella stansmaskiner som bör nämnas. Till att börja med så är det förstås så att manuella verktyg kräver mer arbete. De lämpar sig inte för större volymer. Ibland så kan det vara svårt att komma åt med stansmaskinen som är manuell och den kommer inte att klara hur tjock plåt som helst.