Goda vinterdäck förlänger livet

Varje vinter sker mängder med onödiga trafikolyckor i Sverige, av många olika orsaker. Men något alla kan göra som rejält minskar risken för att bilen ska slira bortom kontroll på de lömskt hala vintervägarna är att byta till rejäla vinterdäck i god tid, varje år. Se till att satsa på vinterdäck av god kvalitet och montera dem på ett korrekt sätt, så kommer dina bilresor under vintersäsongen vara tryggare för alla ute på vägarna.

Vinterdäck av kvalitet

Det är viktigt att inte ta för vana att traska ut i garaget och byta däck så fort isen och halkan kommer krypande, utan att först undersöka däckens kondition. Vinterdäck slits rejält så bara för att de däck du har var bra förra vintern innebär det inte att de håller måttet nu. Dessutom slits däcken olika mycket så rådfråga alltid din mekaniker om och vilka däck som bör bytas ut. Sätt alltid de nyaste och bästa däcken med störst mönsterdjup på bakhjulen, då det är allra viktigast att där ha bästa möjliga väggrepp. Detta minskar risken för sladd vid svängar eller hastig inbromsning. Tänk också på att det finns både dubbade däck och odubbade friktionsdäck, och även om dubbdäck är att rekommendera i de allra flesta fall så finns områden och vägsträckor där dessa är förbjudna.

Rätt tidpunkt

Du måste enligt svenska regler ha fått på vinterdäcken senast den 1:a december men du får även sätta på dem så tidigt som den 1:a oktober. Trots allt är ju den svenska vintern nyckfull och kan variera stort från år till år, samt i olika delar av landet. Det är bättre att vara för försiktigt än chansa och vänta trots att vintern redan har anlänt till området där man bor, så skjut inte upp besöket till verkstaden. Tänk också på att vinterdäcken måste vara borta senast den 15:e april, och särskilt dubbdäck orsakar mycket slitage på asfalten så det är viktigt att inte öka på de reparationskostnader för vägar som redan finns efter varje tuff vinter.

Handla online

Du kan spara in en hel del i både pengar och smidighet genom att köpa dina nya vinterdäck på nätet. Först måste du bestämma dig för om du vill ha dubbdäck eller friktionsdäck och sedan beställa den modell som du vill ha. Se till att du handlar från seriösa sajter som endast säljer godkända och tillåtna däckmodeller, och kolla att däcken du beställer verkligen är lämpliga för ditt fordon. För dig som har lärt dig byta däck på rätt sätt och har tillgång till redskap så är det bara göra jobbet själv efter att däcken har levererats hem till dig. Annars kan du vid beställning av däck även boka tid på en närliggande verkstad som gör jobbet åt dig.