Nobels fredspris till Barack Obama ett fiasko eller inte…

Nu är det mesta av Obamas gärning ogjord av Trump. Hans nationella hälsoreform är i stort sett hävd och hans avtal med Iran har också kastats på soptippen av efterträdaren som uppenbarligen har en helt ny linje. Nu när vi har facit i hand så kan vi se på det faktum att Barack Obama fick Nobels fredspris i ett nytt ljus. En del menar fortsatt att det var helt rätt. Att Obama var på rätt väg med Iran.

Andra säger att Obamas iranpolitik bara stärkte deras marsch mot kärnvapen och möjligheten att bomba sönder halva jordklotet.

Men det vi måste komma ihåg är att fredspriset inte nödvändigtvis måste gå till någon som har skapat fred i världen. Obama skapade inte fred någonstans men han ville säkert göra det. Han fick alltså pris för den goda viljan och sett ur den synvinkeln så kan man ju inte kalla det för ett fiasko.

Frågan är väl också hur stor vikt Nobelpriset egentligen ska ha. Det finns ju flera priser som kan ifrågasättas och som kan ses som en spegel av vad nobelkommittén har för politiska åsikter. Det är många som inte ser nobelpriset som en stämpel på storhet. Särskilt i kölvattnet av den skandal som skakade akademien år 2018.