Sommardäck som håller måttet

Att köra bil är något miljoner svenskar gör dagligen och det är lätt att ta för givet att däcken alltid ska hålla måttet. Detta gäller särskilt sommardäck som används större delen av året och inte bara under sommaren. Se till att investera i däck som håller hög kvalitet och lär dig vissa enkla knep för att tidigt upptäcka problem, samt testa däcken med jämna mellanrum hos professionella verkstäder. Med dessa enkla åtgärder så ser du till att du kör säkrare på vägarna.

Sommardäck året runt?
De flesta vet egentligen inte så mycket om vad som skiljer olika däcktyper ifrån varandra, men faktum är att det finns en hel del att lära kring bland annat olika gummiblandningar och mönsterdjup som ger ett däck dess olika egenskaper.Sommardäck kallas för just detta på grund av att den gummiblandning som används i dem är ideal för temperaturer över sju plusgrader, då däcken är mjuka och elastiska. Temperaturer lägre än så får dessa däck att bli hårda vilket sänker prestanda och leder till försämrat väggrepp. Dock används ju dessa däck även långt efter att sommaren är över, och även ibland när temperaturen har sjunkit under sju grader men det fortfarande är för tidigt att byta till vinterdäck. Just därför är det viktigt att hålla uppsikt över sommardäcken och vara vaksam för att upptäcka eventuella försämringar.

Testa dina däck
Det finns saker du själv kan göra till vardags för att undersöka kvalitén på dina däck. Ta för vana varje morgon innan du sätter dig i förarsätet att ta en snabb runda och med foten sparka till lätt på varje däck. Detta ger dig en bra uppfattning om spänstigheten och gör du detta dagligen kommer du med en gång märka om däcken verkar för mjuka eller skadade. Hur du kör kan också påverka livslängden, då skonsam körning utan exempelvis skarpa svängar i höga hastigheter eller kraftiga inbromsningar ökar däckens livslängd. Men det allra bästa sättet att kontrollera dina däcks kondition är att göra regelbundna däcktest hos en verkstad, och där kan professionella mekaniker göra en bedömning av däckens kondition.

Finn bästa alternativ
Att veta vilka sommardäck man ska välja kan ibland vara svårt då det finns många märken, sorter och prisklasser på marknaden. Innan du bestämmer dig kan det vara en god idé att läsa test och recensioner av däck som finns ute på marknaden. På så vis får du snabbt en uppfattning om vilken kvalitet du kan förvänta dig av ett visst märke. Online finner du oftast även de bästa priserna samt smidig och snabb leverans. Dock måste du själv ha lite mer kunskap kring din bilmodell när du beställer själv hemifrån datorn, utan hjälp av en expert, så att du exempelvis väljer rätt dimensioner till dina fälgar.