Vilka ord har ingen acceptans

Det finns ord som för några årtionden sedan var helt okej att använda sig av. Men idag så kommer du antagligen att få skarp kritik om du använder ord som zigenare istället för romer. Det är välkänt att ordet zigenare är nedsättande och därför har acceptansen för bruket av detta ord försvunnit.

I och med att det har funnits stor fokus på frågor om rasism i Sverige under senare år så är det också många uttryck för ras och folkslag som inte längre accepteras. Ett sådant är neger. Det anses vara ett mycket provocerande ord. Men många kan säkert komma ihåg en tid då det inte fanns någon laddning i att säga negerbollar. Idag är detta otänkbart.

Sedan så finns det en rad olika slangord som är mer eller mindre accepterade beroende på vem du är. Under alla tider så har det varit så att språket som unga använder sig av anses mindre fint av de som är vuxna. De vuxna accepterar inte ord som de inte förstår men har helt glömt bort att de själva var med och förde in uttryck som nu är accepterade som en del av svenskt talspråk.